Duurzamere standenbouw: Een gezamenlijke inspanning

Als standenbouwbedrijf erkennen we de diversiteit aan materialen die we gebruiken en begrijpen we dat niet alle materialen even duurzaam zijn. Om een beursstand met een lagere impact te ontwerpen en te bouwen, is er altijd een gezamenlijk engagement nodig van de opdrachtgever en de standenbouwer. In dit artikel ontdek je een greep uit de mogelijkheden om standenbouw zo duurzaam mogelijk te maken, niet alleen in woorden, maar ook in acties.

 

Alles begint bij materiaalkennis

Als je een beursstand met een lagere impact wenst te realiseren, speel je zelf als opdrachtgever een onschatbare rol in het ontwerpproces. Om tot een duurzamer eindresultaat te komen, heb je immers niet alleen een ontwerper nodig met een grondige materiaalkennis maar moet je ook zelf openstaan voor milieuvriendelijkere materiaalkeuzes. Het gaat erom samen bewuste keuzes te maken, te kijken naar de herkomst van je materialen, de kwaliteit, de mogelijke hergebruikopties en te bekijken hoe we afval kunnen minimaliseren.

De ontwerpers bij Aktual hebben de nodige materiaalkennis en kunnen je adviseren over milieuvriendelijke opties. Ze integreren al je wensen in een knap ontwerp en maken graag samen met jou het verschil.

Herbruikbare houtbouwstanden: Duurzamer tot in de kern

Bij houtbouwstanden denken onze ontwerpers altijd na over herbruikbaarheid. Of het nu gaat om een standaard modulaire beursstand of een high-end beursstand met een uitdagend design, met onze zelfontwikkelde houtbouwsystemen bouwen we beursstanden meermaals op. Bovendien kiezen we altijd voor FSC-gecertificeerd hout.

Voor Terumo bijvoorbeeld, een wereldspeler in medische apparatuur en farmaceutische producten, passen we een bestaande houtbouwstand telkens opnieuw aan de beschikbare oppervlakte van de nieuwe beurslocatie aan – 15 of 60 m². Samen met hen bereikten we op de beurs Pharmapack 2024 zelfs ‘level Gold’ in het ‘Better Stands’ programma. Bekijk hier het project.

Systeemstanden: Modulair en circulair

Soms zijn aluminium systemen zoals Aluvision Exhibits en OCTANORM-Germany de meest interessante keuze voor je beursstand. Deze standbouwsystemen zijn ervoor ontwikkeld om praktisch eindeloos te worden hergebruikt. Hoewel bij een aluminium systeemstand de creativiteit iets beperkter is door doorgedreven standaardisatie van het systeem, bereiken we ook hiermee toch ook altijd een sterk en opvallend stand concept.

De beursstand van vastgoedservicekantoor CBRE is hiervan een mooi voorbeeld. Gepersonaliseerde doeken in de huisstijl van het bedrijf en de unieke groene moswand maken de stand uniek en opvallend. Bekijk de aluminium systeemstand van CBRE.

Duurzamere vloerbekleding: Een bewuste keuze

De vloerbekleding is een belangrijk visueel onderdeel van je beursstand en een concreet voorbeeld van hoe we samen bewust voor materialen kunnen kiezen met een lage impact. Vinyl of tapijt zijn bijvoorbeeld veelvoorkomende materialen waarvoor er talrijke duurzamere alternatieven bestaan. Er bestaan ook handige clicksystemen met hernieuwbare materialen zoals kurk of bamboe die je kan gebruiken (en hergebruiken) als vloerbekleding.

Bij Aktual maken we vaak gebruik van het 100% recyclebaar en milieuvriendelijk tapijt van Rewind. Rewind heeft een duidelijke en krachtige visie: “The age of disposable carpets is over. Sustainability and style are here to stay.” Rewind’s tapijten zijn ontworpen om een stijlvol en duurzaam tintje te geven aan elk evenement. Bekijk hier foto’s van Canon op Photodays 2019, waar we Rewind tapijt hebben gebruikt.

Nog meer initiatieven bij Aktual om onze impact te verlagen

Of het nu gaat om het minimaliseren van onze ecologische impact, het beschermen van onze planeet voor toekomstige generaties, of het streven naar innovatieve oplossingen, bij Aktual zetten we ons in voor een groenere toekomst. Lees hier welke andere zaken we ondernemen op bedrijfsniveau en hoe we ons inzetten voor een lagere impact van onze sector op mens en milieu.

Zoek je een standenbouwer? Vraag een voorontwerp aan!

  • We brainstormen samen over je doelstellingen
  • Je ontvangt snel een voorontwerp en een heldere offerte
  • Onze all-in service maakt het jou makkelijk